Olli Kotro Ehdolla Euroopan parlamenttiin 2019

Brexit elää ja voi hyvin

Niin Euroopassa kuin Suomessakin on viikkokausia pidetty yllä illuusiota, että Brexitiä ollaan lykkäämässä, se on kaatumassa tai että neuvotteluille haetaan lisäaikaa.

HS Pravda eli tuttavallisemmin Helsingin Sanomat kertoi vielä viime kuussa kuinka “Paine järjestää uusi kansan­äänestys kasvaa“. Sama “sanomalehti” herkutteli eron perumisella  joulukuun alussa.  Lokakuussa oli jo ehditty aprikoida, milloin britit saisivat äänestää uudelleen.

Vanhojen puolueiden suomalaismepit ovat tunnettuja korkealentoisuudestaan, jota ei anneta realismin häiritä. Vuoden 2017 joulukuussa oli kuulemma “50-60“, perutaanko Brexit.

Tässä tapauksessa taru oli totuutta ihmeellisempää. Britannian alahuone hylkäsi EU:n kanssa neuvotellun sopimuksen 15.1.2019 murskaluvuin. Moni eurofantsuttelija kuvitteli, että Brexit peruuntuu, Satakunnan Pravda varoitteli jopa “tuuliajosta“. May sai kuitenkin parlamentilta seuraavana päivänä luottamuslauseen, lisäksi hänellä on oman puolueensa sisäinen luottamuslause eikä häntä voida haastaa vuoteen.

29.1.2019 suoritetussa äänestyksessä alahuone hylkäsi a) työväenpuolueen ehdotuksen tulliunionista ja no deal-vaihtoehdon hylkäämisestä   b) tarkistuksen neuvotteluajan pidentämisestä c) vaatimuksen “kaapata” valtaa hallitukselta, jos 300 kansanedustajaa sitä haluaa d) toisen ehdotuksen neuvotteluajan pidentämisestä e) Skottien ehdotuksen neuvotteluajan pidentämisestä ja hyväksyi että

-ilman sopimusta ei tulisi lähteä (ei juridisesti sitovaa) sekä sen, että se haluaa muutoksia sopimukseen tulliunionin osalta. Tällä tarkoitetaan, että Britannia ei halua tilannetta, jossa sen olisi tahtonsa vastaisesti jäätävä tulliunioniin, jos ratkaisua Irlannin rajakysymykseen ei löydy.

Lopputulema on, että Britannia on valmis sopimukseen, jos EU on valmis myönnytykseen tulliunionin osalta. Samaan aikaan maa menee päättäväisesti kohti 29.3.2019 koittavaa EU-eroa ja on valmis sopimukseen, vain, jos sen edut turvataan. Tämä onkin järkevää ja varmasti uutta erityisesti vanhojen puolueiden suomalaisille kansanedustajille ja mepeille, joille kansallisen edun käsite on tuntematon. Britannialla on erittäin vahva asema neuvotteluissa, sillä tekipä EU mitä vain, Britannia selviää voittajana. Nyt on Suomen agendamedialla selittelemistä, kun pallo onkin Brysselin päässä ja hätä on suuri. Tehdäkö pieni myönnytys ja saada asiat sujumaan vai vastustaako loppuun asti?

Yhteenvetona todettakoon, että Britannialla on vahva pääministeri ja hyvä neuvotteluasema. Eli ei ollenkaan niin, kuin Suomen agendamedia on meille kuukausia toistellut.

P.S Pohdiskelin aiemmalla 18.1.videollani myös Brexitiä ja ennakoin, että he tulevat lähtemään 29.3.2019.

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Erittäin hyvää ja tarkkaa tietoa tilanteesta ja Suomen valtamedian asenteellisesta tiedottamisesta. Ensimmäisen kerran kuulin Ylen iltauutisissa 29.1.19, että Yle kertoi jotain faktoja Brexit-neuvotteluista, kun kansa on tähän asti pidetty aivan pimennossa Mayn neuvotteluratkaisusta EU:n kanssa. Tosni kansalle ei avattu sen tarkemmin, mitä on vapaakauppa, tulliunioini ja yhteismarkkinat. Ne kun ovat hebreaa kansalaisille. Se tuli kuitenkin esiin, että EU tulee kärsimään kovasta Brexitistä enemmän kuin britit.

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro

Kiitos ystväliisestä palautteesta! Suomen media on ollut alusta asti asenteellinen ja antanut virheellistä tilannekuvaa, joka on vääristänyt todellisuuden hahmottamista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Se oli EU, mikä vaati täyttä avoimuutta.May oli raivoissaan,kun hänen vaatimus salassa pidettävistä neuvotteluista vuodettiin Junckerin toimesta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kaiken kiukuttelun ja uhkailun jälkeen, jos vielä käy niin hauskasti, että Brittien ja EU n välinen yhteistyö sujuukin jatkossa aivan mainiosti, niin varmasti monessa maassa mietitään vaihtoehtoista elämää ilman EU n poliitikkoja ja EU n typeryyksiä.

EU n johdollla on tuskin varaa, tai halua hankaloittaa n. 65 miljoonan ostavan kansalaisen ostomahdollisuuksia. Kauppiaat tekevätkin kaikkensa, että yhteistyö tulee sujumaan kitkatta. Raha on EU n johdolle ydinasia ja niistä muodolisista reunaehdoista aivan varmasti sovitaan.

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro

Hei Jouko, juuri näin. Taustalla ei ole oikeasti tietenkään Irlannin rajakysymys tai tulliunioni, vaan se, että Brexitistä ei haluta hyvää esimerkkiä muille. Kirjoitin aiemmin, kuinka taloudelliset indikaattorit osoittavat, ettei maassa ole minkäänlaista kaaosta tai taantumaa. Työttömyys on esimerkiksi alimmillaan sitten vuoden 1975.

http://ollikotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268105-p...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinkö?

Tämä on lähtöruutu joulukuulta:

Brexit-sopuun leivottiin ”backstop” jotta veri ei taas vuotaisi Pohjois-Irlannissa – nyt hätäratkaisu uhkaa sinetöidä Mayn kohtalon

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005930060.html

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

EU:n strategia on koko ajan ollut sisämarkkinoiden pitäminen ehjänä.Out means out.Ei rusinoita,ei kirsikoita.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #9

No niin Mauri. Miksi Japanille vapaakauppa, mutta ei Englannille?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Pitäisiköhän vapaakaupasta käydä neuvotteluja sitten vasta,kun Brexit on astunut voimaan.Näyttää siltä,rttä May ei tule sitä ennen saamaan mitään ehdotustaan alahuoneessa läpi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU on jo nyt ilmoittanut, että mitään jo sovittua ei avata uudelleen. EU:ssa ollaan lopen kyllästyneitä brittien omahyväisyyteen ja luuloon omasta tärkeydestään sekä suuruudestaan. Eilisessä äänestyksessä ei mikään ole muuttunut aiemmasta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Aivan harhainen ja todellisuudesta irrallaan oleva kirjoitus.

Älä hakeudu mihinkään poliittiseen tehtävään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

EU:n vapaudet suurelle yleisölle eivät kiinnosta, vain oma hillotolppa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vapaakauppa käy kyllä Kanadan ja Japanin kanssa mutta briteille sitä ei sallita koska britit ovat osa Eurooppaa ja heille on kostettava ero.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ne ovat EU:n eikä Euroopan ja ko. maiden välisiä kauppasopimuksia ja mikään estä brittejä neuvottelemasta sitten kun brexit on toteutunut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japani tai Kanada ei vaadikaan avointa rajaa minkään EU-maan kanssa, kuten britit epäjohdonmukaisuuksissaan ovat vaatimassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Brititkö ovat vaatineet vapaata liikkumista? Eikös se ole EU joka ei salli rajojen sulkemista tai edes tarkastuksia rajoilla, voisi muslimi-invaasio häiriintyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Britit vaativat avointa rajaa Irlannin kanssa. Ja sellaiseen ei EU suostu. Kun eroaa, niin eroaa.

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro Vastaus kommenttiin #16

Common Travel Area on ollut UK ja Irlannin välillä eri muodoissaan jo vuodesta 1923.

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Travel_Area

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkosen puheet kostamisesta ovat naurettavia, EU puolustaa siihen kuuluvien maiden, kuten Suomen etuja, britit taas pyrkivät poimimaan rusinoita pullasta, siitä tästä pelkistettynä on kysymys. Makkonen, pitäisikö Suomen luopua omista eduistaan brittien hyväksi, minun miellestäni ei.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Makkosen puheet kostamisesta ovat naurettavia, EU puolustaa siihen kuuluvien maiden, kuten Suomen etuja"

Lopettamalla tai vähintään haittaamalla Suomen vientiä Britanniaan. Miten tuo kaupankäynnin haittaaminen on Suomen etu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän EU sitä eroa ole ajamassa, vaan Britannia itse.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Älä nyt viitsi Kuikka vääristellä, kaikille on ollut selvää alusta lähtien että briteille käy vapaakauppa mutta ei komission käskytykset tai minkäänlainen integraatio, puhumattakaan mistään liittovaltiosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset