Olli Kotro Ehdolla Euroopan parlamenttiin 2019

Pohdintoja Brexitistä

Brexit on eittämättä tulevan viikon puheenaiheista tärkein.  Meille ainakin kerrotaan, että käsillä ovat ratkaisun hetket ja sopimukseton tila romahduttaa kaiken.

Pelottelu ja uudelleen äänestyttäminen ovat EU-eliitin vakiotyökaluja silloin, kun asiat menevät väärään suuntaan. Kun Britannia ei liittynyt euroon, kertoi Toyota kauheuksia tapahtuvan. Mediassa koko Brexit-prosessi on ollut kaaosta, kaaosta, ja kaaosta. Pääkin on ollut pölkyllä.

Retoriikka onkin ollut tarkkaan harkittua, jossa pyritään luomaan kuva kahdesta vaihtoehdosta: kaaos tai EU-jäsenyys. Kaaos-keskustelu vie hapen EU:n liittovaltiokehityksen arvostelulta ja "EU-projektin" kyseenalaistamiselta. Tämä kaikki pelaa euroglobalistien ja EU-eliitin pussiin. Suomen media on ollut aivan kuten ennen EU-jäsenyysäänestystä halveksittavan yksiääninen ja raportit Lontoosta ovat olleet yksiäänistä, monotonista julistamista. Narratiiviin on kuulunut myös perumisen pitäminen koko ajan esillä, tuhoon tuomitulle Britannialle on olemassa se parempi tie, kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja demarien euroglobalististen soihtujen valaisema liittovaltiopolku, jossa he pääsevät maksamaan muiden viuluja ja pöhöttynyttä EU-hallintoa. EU-pomon twiittiä kohdeltiin Talouselämässä 18.1.2019 kuin autuasta, raamatullista viestiä yläkerrasta.

On syytä kerrata hiukan, mitä Britannian taloudessa on oikeasti tapahtunut Brexitin jälkeen. Lontoon pörssin FTSE100-yleisindeksi on korkeammalla kuin ennen kesäkuun 2016 äänestystä:

 

Kerrottua ja erityisesti Helsingin Sanomien ennustamaa romahdusta ei ainakaan Lontoon toimitilamarkkinoilla ole nähtävissä, vaan päinvastoin.  Kysyntää riittää. Iso singaporelainen hedge-rahasto päätti siirtää toimintansa Singaporesta Lontooseen. Päinvastoin kuin Suomessa, Britanniassa työttömyys ei ole ongelma, se oli vuonna 2018 alimmalla tasolla sitten vuoden 1975.

Brexit on siis toden totta osoittautumassa kuplaksi, nimittäin ohjattujen pelonlietsojien kuplaksi. Isot EU-maat kuten Saksa ja erityisesti Ranska ovat kaaoksessa ja taantuma on porteilla. EU:n viimeinen oljenkorsi on yrittää kaikin tavoin estää Britannian ero ja samalla EU-liittovaltiokehitykselle vaarallisen esimerkin synty.

***

Pohdiskelen asiaa myös videollani:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Oma arvioni on, että tulee mielenkiintoinen vuosi ja juuri brittien eron tähden.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Ketä tällä blogikirjoituksella kosiskellaan? Kenties muutamia englantilaiskalastajia, mutta millä ihmeen perusteella yhdenkään suomalaisen olisi syytä ilakoida brexitistä? Siitä voi olla varma, ettei yksikään suomalaisyritys, joka käy englantilaisen kanssa kauppaa ole siitä mitenkään ilahtunut. Eivät tullimuurit ja muu lisääntyvä byrokratia kauppaa lisää ja kaupakäynnillä tätä maata pyöritetään. Eivät myöskään siellä työskentelevät tai opiskelevat suomalaiset ole tyytyväisiä epävarmuudesta, jonka se on tuonut tullessaan.

Väitteet siitä, että EU olisi uhannut tai kiristänyt Britanniaa on aivan höpöpuhetta. EU on kyennyt olemaan hyvin yhtenäinen ja johdonmukainen eroneuvotteluissa. Saman verran annetaan kuin saadaankin, mutta rusinoita ei voi poimia pullasta. Tämä on selvää Mayn kabinetille, mutta ei ilmeisesti brittiparlamentin enemmistölle, ainakaan vielä.

Kun seuraa englantilaista mediaa, niin näkee sen ukko mustalainenkin, että maa on sekaisin kuin seinäkello. Kansanäänestyksen antama parin prosentin mandaatti ei ole järin suuri ja nyt kun on vielä todettu, ettei brexit-liikkeen lupaamat taivaanmaanat toteudukaan niin tämäkin on ilmeisesti menetetty.

Mielenkiinnolla kuitenkin seuraan, miten tämä etenee.

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro

Kiitos kommentista. Englantilaiset kalastajat eivät voi äänestää minua eurovaaleissa, joten en kosiskele heitä.
On selvää, että lyhytnäköinen taloudellinen etu on aina ensimmäisenä rahamiesten silmissä, siksi talouselämässä on niin paljon kannatusta EU-liittovaltiolle: EU-koneistoa on suuren rahan helppo rasvata ja kansallisista parlamenteista viis.

Kyse Brexitissä on ennen kaikkea suvereniteetista ja itsemääräämisoikeudesta. Se on perustavanlaatuinen kysymys. Halutaanko olla yhtä tiivistyvässä EU-liittovaltiossa vai itsenäinen valtio, joka tekee yhteistyötä eri ilmansuuntien kanssa. Tätä Suomessa ei ymmärretä, sillä aivopesu EU:n puolesta on jatkunut vuosia. Esittämäni esimerkit (linkitetty tekstiin) osoittavat, että kauhukuvat siitä, mitä tapahtuu heti äänestyksen jälkeen eivät ole osoittautuneet todeksi. Se kalikka tuntuu kalahtavan, koska sinäkin älähdät. On mielenkiintoista, että et kiinnitä huomiota ollenkaan siihen, millaisia lähes raamatullisia kauhukuvia Brexit-äänestyksestä maalailtiin. Ilmeisesti remain-puolella on licence to lie.

Mitä oleskeluun Britanniassa tulee, ei mitään epävarmuutta ole olemassa. Ehdot ovat erittäin avokätiset EU-kansalaisille vielä eron jälkeen ja jokainen voi tutustua asiaan täällä: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-fami...

Itse toivon, että ero todella tapahtuu 29.3.2019, sillä tuolloin EU-liittovaltiokehitys on saanut ison lommon kylkeensä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mutta vastaavasti EU halusi "rusinoita pullasta" Englannilta, joten????

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olli Kotro, toivot siis vaikeuksia suomalaiselle Britanniaan kohdistuvalle vientiteollisuudelle, erikoista isänmaallisuutta, eikö Suomen etu ensin olekkaan enää persujen agendalla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Milläs mandaatilla Granlund alkaa määräämään Englannin tekemisiä "argumentilla" meidän teollisuus kärsii.

Ei oikein toimi tuo "tunteisiin vetoaminen"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_miseri...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Laine, etkö tosiaan ole kuullut, lukenut, niitä viestejä joita suomalaisesta vientiteollisuudesta on julkisuuteen tuotu, brexit tuo vaikeuksia viennille, näin sieltä suunnalta viestitetään lähes päivittäin. Tunteisiin vetoamisella ei ole mitään tekemistä ko. asian kanssa vaan tosiasiat on otettava tosiasioina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Eikä Granlund ymmärrä että se on EU joka haluaa vaikeuksia brittikauppaan.

Käyttäjän OlliKotro kuva
Olli Kotro

Valitettavasti ymmärsit väärin. Siirtymäajan sopimus sisältää kaupan jatkumisen ennallaan ja tulevana tavoitteena on "Free Trade Area" EU:n ja Britannian välille.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-14...

Kysymys on siis siitä, että minä en ainakaan vastusta sujuvaa kauppaa, mutta EU-liittovaltiota kyllä. Kauppahan onnistuu maailmassa ilman liittovaltiorakenteitakin.

On hyvin erikoista isänmaallisuutta esittää EU:n liittovaltiokehitys minkäänlaisena isänmaallisena tai meitä hyödyttävänä kehityksenä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Turha kantaa huolta EU-liittovaltiosta.Ilman Saksaa se ei onnistu. Saksan perustuslaki ei siihen taivu.Ja Saksassa perustuslain toteutumisesta vastaa perustuslakituomioistuin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ainoastaan EU haluaa esteitä kaupankäynnille, britit ovat alusta lähtien halunneet vapaakauppaa. EU haluaa kostaa eroamisen ja siksi tämä monimutkainen näytelmä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ei tule mieleen, missä vaiheessa May on ilmoittanut tyytyvänsä vain vapaakauppaan.Voiko Makkonen valistaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei May ollut syntynytkään silloin kun britit ilmoittivat että heille riittää vapaakauppa Euroopan hiili ja teräsunionissa. Britit ilmoittivat jo etukäteen ettei mitään liittovaltioita edes harkita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset