Eurostoliitto vai Neuvostoliitto?

 

Italiassa pidetyt parlamenttivaalit osoittautuivat pettymykseksi Brysselille ja pitkään uskottiin, ettei maa saa hallitusta kasaan.

Todellisuus osoittautui kuitenkin toiseksi, kun sekä viiden tähden liike ja Lega saivat sopimuksen aikaan hallituksen muodostamisesta.

 

Tämä ei luonnollisesti Brysselille kelvannut, sillä Brysselissä tapoihin kuuluu joko a) järjestää uusi kansanäänestys jos tulos ei miellytä tai b) vaihtaa hallitusta, jos hallitus ei miellytä.

Ilmeisesti hermostuneet reaktiot Brysselistä ja markkinoilta johtivat siihen, että väliaikaiseksi pääministeriksi nousee Carlo Cottarelli, joka on muun muassa ehdottanut kansanäänestysten kieltämistä Brexit-tuloksen jälkeen.

https://news.sky.com/story/who-is-italys-likely-new-prime-minister-carlo-cottarelli-11388367

 

Tämä on aika linjassa komission puheenjohtaja Juckerin kanssa, joka totesi vuonna 2015 Le Figaro-lehden haastattelussa, ettei EU:n perussopimuksista voi olla kansanäänestyksiä

https://en.wikiquote.org/wiki/Jean-Claude_Juncker

 

Italian tilanne näyttää nyt, mistä eurossa ja EU:ssa on kysymys.  Kokonaisia kansakuntia alistetaan pakko-ohjaukseen, kun niiden tekemät ratkaisut eivät miellytä hallitsevaa eliittiä ja markkinoita. Voidaan sanoa, että EU on kaapannut vallan Italiassa ja haluaa ottaa sen pihtiotteeseen. Italian demokratia on takavarikoitu muiden käyttöön.   

 

Euroeliittiä huolestuttaa myös, että Italian euroskeptinen hallitus suhtautuisi Brexitiin myönteisemmin ja estäisi suoranaisen kiusanteon Britanniaa kohtaan.

 

On vaikea sanoa, mikä lopputulema on, mutta varmaa on, että Brysselin vallanpitäjät tulevat käyttämään kaikki käytettävissä olevat keinot ja jopa hiukan ylikin tilanteen saamiseksi hallintaan. Italiassa tyytymättömyys voi purkautua entistä voimakkaampana vastarintana uusissa vaaleissa ja voikin olla, että Brysseliltä loppuvat keinot kesken. Suomen hallitus seisoo luonnollisesti uskollisena soturina Brysselin rinnalla, hinnalla millä hyvänsä, sillä vanhojen puolueiden euroideologia ei salli kriittistä tai analyyttista keskustelua.

 

Ne maat, jotka ovat viisaasti jääneet eurojärjestelmän ulkopuolelle näkevät nyt kauaskantoisen päätöksensä edut: Eurostoliitto tai Neuvostoliitto, kumpaakin hallitaan pelolla.

 

Olli Kotro
Poliittinen neuvonantaja (ps.)
Euroopan parlamentti

Kirjoitus edustaa henkilökohtaista näkemystä, ei minkään muun tahon.

OlliKotro
Vapauden liitto Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Kirjoittajan mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta minkään muun tahon kantaa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu